Mesél Anya

Mesél Anya

Az álommanók különbözőségei

2018. április 19. - MesélAnya

Egyszer volt, hol nem volt, az Álom határán is túl, volt egyszer egy aprócska Kismanó. Tényleg nagyon pici volt, olyan pici, mint a kisujjam perce, vagy talán még annál is kisebb. Ti biztos azt mondanátok rá, hogy irinyó-pirinyó. De hát nem csoda, hiszen anyukája és apukája is kicsi volt, de még a nagymamája és a nagypapája is, ahogy a testvérei és a rokonai mindannyian. Hiszen igazából minden manó kicsi, ezért is olyan nehéz észrevenni őket. Ti láttatok már manót? Mert én még nem. Na, pont annyira picik.

Manófalván tehát ez a Kismanó nem is számított kicsinek, viszont annál inkább lelkesnek. Imádta ugyanis a nagypapája álommanókról szóló meséit. Esténként a kisebb és nagyobb manógyerekek a Manópapa köré gyűlték és áhítattal hallgatták élete történetét. A nagypapa ugyanis nyugdíjba vonulása előtt Álommanóként dolgozott. A kismanónk minden este elsőként ült oda a Manópapa karosszéke mellé, és az első sorból itta magába azt a sok-sok mesét az álommanókról. El is határozta, hogy ő bizony, ha felnő, Álommanó lesz, abból is legjobb. Mert, hogy azért az álommanók között is van ilyen meg olyan, sőt amolyan is.

Mint köztudott, az Álommanó mindig lefekvéskor jelenik meg, akkor, amikor Anya vagy Apa, esetleg a Mami vagy a Papa (vagy az, aki éppen gondoskodva vigyáz rád), jóéjtpuszit nyom az arcodra, szemedre, hajadra, orrodra ... (ahány ház, annyi szokás :). Ekkor a kis Álommanó odalopakodik a szempilláid köré és finoman beszórja álomporral. De annyira pici ez a por, hogy szinte nem is érzed, ugyanakkor pont annyira nehéz, hogy észre sem veszed, de a szemed becsukódik tőle, és a legszebb álmokat varázsolja eléd.

Igen ám, de vannak manók, akik nagyon lusták, és nem szórnak elég álomport a szempilláidra, ilyenkor álmodod a rossz álmokat.

És vannak a feledékeny manók, akik, mikor odarepülnek a társaikkal a gyerekekhez, elfelejtik, hogy már beszórták-e a szempillád álomporral vagy nem. Ilyenkor fordul elő az, hogy nem tudsz elaludni, bárhogy is próbálod becsukni, a szemed állandóan kinyílik.

Aztán ott vannak azok a manók, akik ügyetlenek, és túl sok álomport szórnak ki egyszerre, ilyenkor reggel alig tudsz felébredni. Ismered ezt az érzést? Nyitnád már a szemed, de olyan, mintha ólom ülne rajta, és inkább tovább aludnál még. 

A fecserésző manók egyfolytában csevegnének a többi manóval, ezért csak gyorsan kiszórják az álomport, de arra már nem figyelnek, hogy elegendő mennyiséget szórtak-e. Ilyenkor van az, hogy felébredsz az éjszaka közepén.

És ott vannak az álommanók, akik nagyon odafigyelnek mindenre, imádják a munkájukat és komolyan is veszik, pont elegendő álomport szórnak ki, és éppen a megfelelő helyre. Ilyenkor nagyon könnyen el tudsz aludni és a legszebb álmokat álmodod. Manópapa is ilyen álommanó volt és a Kismanó is ilyen álommanó szeretett volna lenni. De ez már egy másik történet...

 mano.jpg

(Kép forrása: pixabay)

-------------------------------------------- x x x --------------------------------------------

Szerzői jognyilatkozat

A Mesél Anya blog üzemeltetője a weboldal bármely részének másolásával, terjesztésével, a benne megjelent adatok elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatos minden jogot fenntart.
A meselanya.blog.hu weboldalon megjelent minden szerzői mű (videó, kép-fotó, hang, táblázat, grafika, cikk és szöveges tartalom) szerzői jogi védelem alatt állnak, azoknak - a személyes használatot meghaladó mértékű - bármilyen formában történő felhasználása kizárólag a szerző kifejezett erre vonatkozó írásos engedélyével tehető hozzáférhetővé, illetve másolható a nyilvánosság számára a sajtóban. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 36.§ (2) bekezdésében foglaltak szerinti tiltó nyilatkozatnak minősül. 

1. Nem kell engedély az idézéshez. Az idézésnek azonban meg kell felelnie a vonatkozó törvények paragrafusainak. Idézés esetében – forrás megjelöléssel – kérünk rámutatni (link elhelyezése) a portál megfelelő oldalára.

2. A tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, de a tartalmi és formai alkotórészei közlési engedély esetén sem változtathatók meg és nem használhatók fel a honlap tartalmától eltérő célra.

3. Tilos a honlap tartalmát akár nyílt, akár zárt adatbázisba lementeni.

4. Tilos a honlap tartalmát kereskedelmi célra felhasználni, vagy azt kereskedelmi céllal terjeszteni.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a fentiekben részletezett feltételeitől eltérően és/vagy azokat sértően használt szerzői jogok, polgárjogi és büntetőjogi következményeket vonnak maguk után. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meselanya.blog.hu/api/trackback/id/tr3213845590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása