Mesél Anya

Mesél Anya

Mesefürdés - Szilvi történet

2018. július 06. - MesélAnya
  • Neeeeeem. Nem akarok fürödni menni!!!!! - hisztizik a kisebbik
  • Elgondolkodva ránézek: Biztosan? Pedig ma Mesefürdés lenne.
  • Mesefürdés? - néz rám nagy érdeklődő szemekkel.
  • Igen, mesefürdés. Gyere, induljunk a fürdőbe, és elmondom milyen az.
  • (Még áll, nem adja meg magát, de már indulna, látom rajta.)
  • Mi az a mesefürdés? - kérdezi.
  • Megfogom a kezét és közben elindulunk: A mesefürdés olyan, hogy elmesélek egy mesét neked egy kislányról, aki nem szeretett fürdeni. A kislányt Szilvinek hívták....

Volt egyszer egy kislány, pont olyan korú lehetett, mint Te. Kedves, vidám kislány volt, két kis copffal, de nagyon nem szeretett fürdeni. Egyik nyáron a nagymamájánál nyaralt, aki imádta a kisunokáját, és mivel a távolság miatt ritkán lehetettek együtt, ezért szinte mindent megengedett neki. Az első nap nagyon jól telt Nagymamánál, Szilvi kint homokozott a kertben, vizet hordott a homokozóba a kútból, alagutakat, árkokat ásott és megtöltötte vízzel. Szaladgált a zöld pázsiton, cigánykerekezett és ugrált, majd megmászta a mami nagy barackfáját és barackokat lopkodott a fáról. Igen ám, de egyik pillanatban megcsúszott és az érdes fa törzse felhorzsolta a lábán a bőrt. Szilvi kicsit felszisszent, majd dörzsölte a combját, de a nagymamának nem akart szólni, nehogy megtudja, hogy barackot csent a fáról, inkább leheveredett a fa alá a pokrócra és a babáival kezdett játszani. Estére a nagy futkosásban és a kerti friss levegő miatt megéhezett, hatalmas étvággyal kanalazta be Nagymama főztjét, aki boldogon nézte, ahogy minden eltűnik a kislány tányérjáról.

  • Gyere Szilvikém, menjünk fürdeni! – szólt a nagymama, mikor elpakoltak vacsora után.
  • Jaj, nagymama, ne menjünk fürdeni! – kérte nagy ártatlan szemekkel Szilvi a nagymamáját – Reggel már fürödtem – füllentette -, nem akarok újra fürdeni, majd fürdünk holnap! – Szilvi teljesen belebújt a nagymamája ölelésébe, úgy kérlelte, mint egy kedves, dorombolós kiscica.

Nagymama nem tudott ellenállni Szilvikének, ezért csak annyit kért, hogy kezét, arcát alaposan mossa meg, mielőtt ágyba bújik, Szilvi pedig örömében sikkantgatva ugrott Nagymama nyakába, megpuszikálgatta és már rohant is a fürdőszobába, ahol rövid cicamosdással túl is esett a feladaton.

Másnap Szilvi kirándulni ment a nagymamával a Vadasparkba, látott őzikéket, bölényeket, mókust, rókát és még megannyi állatot, sokat megetetett, volt olyan, akit meg is simogathatott. A Vadaspark játszóterén megismerkedett egy kisfiúval, akivel háborúsat játszottak, ezért néha el kellett bújniuk a mocsárban, vagyis nyakig porosak és sárosak lettek. Végül a kisfiú és a szülei hazaindultak, és Szilviéknek is el kellett indulniuk, mert a nap már lemenő félben volt.

Mikor hazaértek, Nagymama megkérte Szilvit, hogy fürödjön meg, mossa meg a kezét és az arcát alaposan, és csak utána jöjjön vacsorázni. De Szilvinek nem volt kedve fürödni, ezért gyorsan megmosta a kezeit, az arcát megtörölte törölközővel, tiszta ruhát húzott, és reménykedett benne, hogy Nagymama öreg szeme nem veszi észre, hogy ma sem zuhanyozott le. Szilvinek szerencséje volt, vacsorára betoppantak az unokatestvérei a szüleikkel, akik teljesen lefoglalták Nagymama figyelmét.

A harmadnapot Szilvi az unokatestvéreivel töltötte, a kertben fogócskáztak, bunkerest játszottak, szalmából, ágakból és gallyakból bunkert építettek. Este Szilvi megint megfűzte a mamát, hogy ne kelljen fürödnie, könnyben úszó szemekkel kérte, hogy ne rontsák el ilyen apróssággal a napot, és megígérte neki, hogy másnap már bizonyosan megfürdik. Mivel Nagymama azt hitte, Szilvi előző este már fürdött, így szívesen engedett az unokájának, csakhogy örömében járjon.

A negyedik nap reggelére azonban Szilvi arra ébredt, hogy nagyon fáj a lába. Félrehúzta a takaróját és azt látta, hogy a combján a seb felhólyagosodott. Az a fránya fa, gondolta magában, majd gyorsan felöltözött, és megpróbált nem foglalkozni a sebbel. Úgy volt, hogy a nagymamájával a mai napot a kertben töltik, leszedik a megérett zöldségeket, a cukkinit, a salátát, a karfiolt. De alig indultak el a veteményeshez, Szilvi lépésről lépésre felszisszent. Nagymamája hamar rájött, hogy valami nincs rendben. Megnézte Szilvi lábát és észrevette a koszos, elfertőződött sebet.

  • Mi történt Szilvikém? – kérdezte csodálkozva.
  • Felmásztam a barackfára és kicsit megcsúszott a lábam, a fa lehorzsolta a bőrt a combomról – magyarázta könnyes szemekkel a kislány.
  • Azonnal el kell mennünk a városba a Doktornénihez, ennek a fele sem tréfa! – mondta Nagymama és azonnal cselekedett.

A rendelőben Szilvinek már nagyon fájt a lába, alig tudott nyugton ülni, annyira zavarta a seb. A Nagymama csendesen nyugtatgatta a kislányt. Végre behívták őket a rendelőbe.

  • Mi a panasz? – kérdezte a Doktor Néni és szemüvege felett kedves barna szemekkel nézett Szilvikére.

Nagymama megmutatta a sebet Doktornéninek, aki rögtön felszisszent, mikor meglátta a kislány combját.

  • Mióta nem fürödtél Szilvi? – kérdezte a Doktor Néni szigorúan.
  • Egy napja – mondta Szilvi helyett a nagymama.
  • Az nem lehet – mondta a Doktor néni, - Ez már több napos seb.

Nagymama Szilvire nézett, Szilvi lehajtotta a fejét és úgy suttogta maga elé:

  • Talán két napja…
  • Két napja? – kérdezett vissza a Doktor Néni.
  • Hát… - kezdte Szilvi és kerülte a Doktornéni tekintét – Lehet, hogy megvan akár három napja is.
  • Három napja? – rémüldözött Nagymama – Szilvikém, három napja nem fürödtél? De hát azóta többször voltál a kertben és a Vadasparkban is jártunk.
  • Tehát három napja – vette át a szót Doktornéni és Szilvikére nézett – ezt a sebet ki kell fertőtleníteni.
  • Ne, én inkább minden este megfürdök, ma este kétszer is – bizonygatta Szilvi.
  • Az nagyon helyes – nyugtázta Doktornéni –, de az sajnos most ezen már nem segít, ki kell fertőtlenítenünk a sebet, különben nagyon nagy bajt okozhat és még kórházba is kerülhetsz miatta. Utána viszont ígérd meg nekem, hogy minden nap megfürdesz, nagyon alaposan és nemcsak vízzel vagy cicamosdással. Ha ezt megígéred, akkor meg tudlak most gyógyítani.

Szilvi megígérte, és tényleg komolyan is gondolta. Különösen azután, hogy a fertőtlenítő nagyon csípett, annyira, hogy még a könnye is kicsordult.

  • Holnap és holnapután gyertek el hozzám a Nagymamával, megnézem a sebedet, hogyan gyógyul és így azt is látom majd, betartod-e az ígéreted.

Szilvi bólogatott és betartotta az ígéretét, de nemcsak addig, amíg a Doktornénihez jártak ellenőrzésre, hanem azután is, minden egyes nap, esténként már ő szaladt vacsora előtt alaposan lefürdeni, akár a Nagymamánál nyaralt, akár otthon volt, vagy táborozott.

b7ab60eb034846f42e13f0dd441fea5f.png

(Kép forrása: pinterest.com)

-------------------------------------------- x x x --------------------------------------------

Szerzői jognyilatkozat

A Mesél Anya blog üzemeltetője a weboldal bármely részének másolásával, terjesztésével, a benne megjelent adatok elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatos minden jogot fenntart.
A meselanya.blog.hu weboldalon megjelent minden szerzői mű (videó, kép-fotó, hang, táblázat, grafika, cikk és szöveges tartalom) szerzői jogi védelem alatt állnak, azoknak - a személyes használatot meghaladó mértékű - bármilyen formában történő felhasználása kizárólag a szerző kifejezett erre vonatkozó írásos engedélyével tehető hozzáférhetővé, illetve másolható a nyilvánosság számára a sajtóban. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 36.§ (2) bekezdésében foglaltak szerinti tiltó nyilatkozatnak minősül. 

1. Nem kell engedély az idézéshez. Az idézésnek azonban meg kell felelnie a vonatkozó törvények paragrafusainak. Idézés esetében – forrás megjelöléssel – kérünk rámutatni (link elhelyezése) a portál megfelelő oldalára.

2. A tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, de a tartalmi és formai alkotórészei közlési engedély esetén sem változtathatók meg és nem használhatók fel a honlap tartalmától eltérő célra.

3. Tilos a honlap tartalmát akár nyílt, akár zárt adatbázisba lementeni.

4. Tilos a honlap tartalmát kereskedelmi célra felhasználni, vagy azt kereskedelmi céllal terjeszteni.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a fentiekben részletezett feltételeitől eltérően és/vagy azokat sértően használt szerzői jogok, polgárjogi és büntetőjogi következményeket vonnak maguk után. 

A bejegyzés trackback címe:

https://meselanya.blog.hu/api/trackback/id/tr4214096885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása